fr_FRus

Nieuw – Het desensibilisatie tabletje

Nieuw

Het desensibilisatietabletje (die al bestond voor graspollen) bestaat nu sinds begin 2016 ook voor huisstofmijt .
Het krijgt een mooie troetelnaam
ACARIZAX (Acarus = Huistofmijt)  Ax voor  (v)accinatie / (v)axinatie ?
En dus misschien wel een woordspeling komende van het woord vAXin ? Kortom, wij blijven ons nog steeds als allergoloog zich de vraag stellen waarvan deze laatste lettergreep wel kan komen.

Nu over het product : Het betreft een sublinguaal tabletje, moet dus onder de tong smelten.

Onze patiënten nemen het eerste tabletje op consultatie, onder toezicht ; laat zeggen dat het tabletje onder de tong al na 15 sekonden opgelost is !!!  (dit was eventjes wennen, toen ik in het begin vroeg om zoals met de druppels het twee minuten onder de tong te houden…)
Het is namelijk aangeraden het tabletje rechtstreeks vanuit de verpakking onde de tong te plaatsen, en niet te prutsen met de handen, het is al zo klein, en het zou al door de zweet op de vingers kunnen smelten…

En wat een verschil met de injecties :  ik heb tot nu toe geen neveneffeckten gezien (waren zeer zelden met de injecties, sinds de Alustal retard vorm bestaat, en dus veiliger dankzij de vertraaagde vrijstelling…)

Maar de aantal patiënten die ermee begonnen zijn bij ons, zijn nog niet voldoende om een idee te hebben over de mogelijke bijwerkingen (statistisch gezien moeten we er nog meer starten met deze behandeling vooraleer conclusies te trekken…).

Wel zeer geruststellend : De studies tonen ook weinig bijwerkingen. (bron ALK)

Wat zegt het deens bedrijf ALK, de producent ervan   ?
Op basis van de MITRA studie (met 834 patiënten) kan het volgende afgeleid worden :

ACARIZAX verbetert de  symptomen, vermindert de inname aan medicatie,  en verbetert de levenskwaliteit van  patiënten met huisstofmijtallergie

ACARIZAX werkt al na een korte tijspan en blijft voor de rest van het jaar bestaan  (mits een goede opvolging van de behandeling).

ACARIZAX vermindert het risico op matige tot erge asthma aanvallen met 34% , zelfs bij  het afbouwen van inhalatiecorticoïden in patiënten met huisstofmijtallergie.

ACARIZAX WORDT GOED VERDRAGEN  (bron : ALK)

ACARIZAX wordt goed verdragen , de meeste neveneffecten zijn lichte tot matige plaatselijke reakties (oraal dus)  maar verdwijnen tijdens het voortzetten van de behandeling.

ACARIZAX geeft geen erntige neveneffecten of anafylactische reakties (op basis van de Europese klinische studies)
ACARIZAX is is goed verdragen bij patiënten met astma, inbegrepen patiënten met asthma die niet onder controle zijn.

ACARIZAX kan veilig thuis ingenomen worden bij patiënten met huisstofmijtallergie en luchtwegenproblemen, op voorwaarde dat hun longfunctie een FEV waarde aantoont van > 70% van de normale waarde en dat hun asthma correct opgevolgd wordt.